postać superkanoniczna
Marek: Postać kanoniczna z 1.
Mam ogromną prośbę, mianowicie nie potrafię znaleźć sposobu na szybie uzyskanie postaci
kanonicznej z 1, a nie tylko 'zwykłej'. O ile do tej zwykłej doprowadzam szybko to potem sobie
nie radzę. Zależy mi, aby ktoś podał sposób jak to robić, przykład też byłby mile widziany
6 gru 23:42
cos tam:
co to jest postac superkanoniczna. i co oznacza z 1 ?
6 gru 23:46
Marek: 2x
2+6x+5
| | 1 | |
postać kanoniczna to: 2(x+3)2+ |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
postać z 1 to taka, żeby zamiast |
| była 1 czyli zawsze (x+a)2+1 |
| | 2 | |
6 gru 23:58
cos tam:
pierwszy raz sie z czyms taki spotykam. do czego Ci to potrzebne ?
7 gru 00:03
Eta:
y=ax
2+bx+c
| | −b | | −Δ | |
postać kanoniczna : y= a(x−p)2+q , p= |
| , q= |
| |
| | 2a | | 4a | |
| | 3 | | 1 | |
y= 2x2+6x+5 , p=....= − |
| q= ....= |
| |
| | 2 | | 2 | |
7 gru 00:08
Marek: przy liczeniu całek ułamków, żeby od razu arctan był
7 gru 00:08
Marek: Wcześniej przez szybkość się pomyliłem, ale ze zwykłą kanoniczną nie mam problemów, ale ze
sprowadzaniem do postaci z jedynką już tak
7 gru 00:09
Eta:
| | 3 | | 1 | | 2x+3 | | 1 | |
2(x+ |
| )2+ |
| = 2( |
| )2+ |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= 2* |
| (2x+3)2+ |
| = |
| [(2x+3)2+1] |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
O to Ci chodziło?
7 gru 00:15
Marek: tak
7 gru 00:17
Eta:
No to już masz pokazane na tym przykładzie
jasne?
7 gru 00:19
Marek: mysle ze tak
7 gru 00:21