zadanie geometria analityczna
daimos0: Witam!
Potrzebuje pomocy z rozwiązaniem poniższego zadania.
Jak krok po kroku je rozwiązać.
Kolejne wierzchołki równoległoboku ABCD mają współrzędne : A=(−6−2√2,4+6√2)
, B=(−2−√2, 6+2√2) , C=(4+6√2, −2−2√2) . Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych
równoległoboku A'B'C'D' który jest obrazem równoległoboku ABCD w symetrii względem osi OY.
Proszę o pomoc pilne! Dziękuje
6 gru 23:28
5-latek:

Chopie o tej godzinie

Widzisz ze obrazem punktu P o wspolrzednych (x,y) jest punkt P' o wspolrzednych (−x.y)
6 gru 23:34
daimos0: Tak to wiem jak symetria wygląda tylko chodzi o to że nie umiem tego obliczyć
i skorzystać z podglądowego rysunku, nie mogę sobie tego wyobrazić
6 gru 23:37
5-latek: wezmy punkt A = (−6−2√2,4+6√2 ) lezy on w drugiej cwiatce
Wiec punkt A' który jest obrazem punktu A będzie miał wspolrzedne A'=(−(−6−2√2), 4+6√2)
to
A'=(6+2√2, 4+6√2) (będzie lezal w 1 ćwiartce
Punkt B=(−2−√2),6+2√2) tez lezy w 2 ćwiartce bo (−2−√2)<0 a 6+2√2>0
Wiec punkt B ' który jest obrazem punktu B ma wspolrzedne B'=(−(−2−√2 , 6+2√2) to B'=
(2+√2, 6+√2}
6 gru 23:53
5-latek: Za szybko wyslalem
Punkt C jak widzisz lezy w 4 ćwiartce wiec punkt C' który jest obrazem punktu C będzie lezal
w 3 ćwiartce i będzie miał wspolrzedne
C'=(−(4+6√2,−2−√2) to C'=(−4−6√2, −2−√2 )
Weź teraz sobie zrob rysunek (przyjnij √2≈1,41 i zanacz te punkty Będzie to takoi rysunek
poglądowy
Zobaczysz czy jedna z przekątnych to A'C' jeśli tak to srodek odcinka A'C' jest punktem
przecięcia przekątnych
7 gru 00:20
daimos0: Zrobiłem tak , naniosłem wierzchołki na podglądowy rysunek ,
ale wychodzi bardzo dziwny ten równoległobok , punkty A B C wychodzą prawie w jednej linii , no
i automatycznie A' B' C' też symetrycznie w jednej linii ,
i ta linia przecina się gdzieś w punkcie (0, 6) jednak z rysunku ciężko to dokładnie okreslić.
Strasznie dziwny ten przykład..
7 gru 12:17
Mila:

W równoległoboku przekątne dzielą się na połowy.
Punkt przecięcia przekątnych jest środkiem symetrii równoległoboku.
S jest środkiem AC.
A=(−6−2√2,4+6√2) , B=(−2−√2, 6+2√2) , C=(4+6√2, −2−2√2)
S(x
s,y
s):
| | xa+xc | | −6−2√2+4+6√2 | |
xs= |
| = |
| =−1+2√2 |
| | 2 | | 2 | |
| | ya+yc | | 4+6√2−2−2√2 | |
ys= |
| = |
| =1+2p{2] |
| | 2 | | 2 | |
S=(−1+2
√2,1+2
√2)
W symetrii względem OY otrzymamy
S'=(−(−1+2
√2),1+2
√2)=(1−2
√2,1+2
√2)
7 gru 17:32