matematykaszkolna.pl
Izometrie 5-latek: rysunekZadanie nr 6 (str171) Proste k i m sa rownolegle . Punkt A lezy na prostej k a punkt B lezy na prostej m a) Udowodnij z eprzesuniecie o wektor AB przeprowadza prosta k na prosta m b) Wskaz najkrótszy z ewktorow u taki ze przesuniecie o wektor u przeprowdza prosta k na prosta m
6 gru 22:44
5-latek: Co do b) to rozum podpowiada mi ze najkrótszy wektor to będzie wektor prostopadly do prostej k albo do prostej m
6 gru 22:55
Qulka: mi też emotka
6 gru 23:12
5-latek: Dobry wieczor Aniu emotka A jakos analitycznie to pokazac ?
6 gru 23:14
Qulka: na chwilę obecną nie mam pomysłu wystarczająco prostego .. ale będę dumać emotka
6 gru 23:22
5-latek: Dobrzeemotka
6 gru 23:24
b.: Jeśli przesuniecie o wektor u przeprowdza prosta k na prosta m, to przeprowadza jakiś A∊k na jakiś B∊m, czyli tym wektorem u=AB. Najkrótszy wektor o końcach na k i m ma długość równy odległości między k i m (to jak dla mnie definicja odległości).
6 gru 23:41
5-latek: Dzien dobry b emotka Miałem kiedyś podobne zadanie gdzie było do napisania co jest obrazem prostej w przsunieciu o wektor nierownolegly do niej ? Wyszlo mi wtedy ze obrazem tym jest prosta do niej rownolegla przesunieta o ten wektor czy należy tu wykonać jakies obliczenia do tego żeby to pokazac ?
8 gru 15:20
b.: Można wykonać obliczenia, mi się to nie wydaje konieczne, ale lepiej, jakby sie wypowiedział ktoś inny.
8 gru 18:17