Równoległobok
brunatny: Krótsza przekątna równoległoboku wynosi 2√5cm i tworzy z krótszym bokiem kąt prosty. Stosunek
długości boków równoległoboku jest równy 2 i 3. Oblicz pole, obwód i drugą przekątną
równoległoboku. Da się to zadanie rozwiązać z wiedzą gimnazjalną?
6 gru 22:18
Mila:

x− wspólna miara, x>0
p=2
√5
W ΔADB:
a
2=p
2+b
2
(3x)
2=(2
√5)
2+(2x)
2
9x
2=20+4x
2
5x
2=20
x
2=4
x=2
a=3*2=6
b=2*2=4
| | 1 | | 1 | |
PΔABD= |
| p*b= |
| *2√5*4=4√5 |
| | 2 | | 2 | |
P{ABCD}=2*4
√5=8
√5
ob=2*(6+4)=20
AS, potem AC oblicz sama.
6 gru 22:57
Eta:

e=
√9k2−4k2=
√5k = 2
√5 ⇒ k=2 to a=6 , b= 4
obwód L= 2a+2b=
20
| | 1 | |
P= 2*P(ΔABC) = 2* |
| b*e= 4*2√5= 8√5 |
| | 2 | |
f
2+e
2= 2a
2+2b
2 ⇒ f
2= 72+32 −20 ⇒ f=
√84=
2√21
6 gru 23:34