trygonometria
wd410: sin2x + cos4x = 0
Proszę o pomoc, było rozwiązanie tutaj na forum, a nie mogę go znaleźć.
6 gru 22:17
zeesp: 2x=y
siny+cos2y=0
cos2y=cos2y−sin2y=(1−sin2y)−sin2y=1−2sin2y
podstaw wyżej
potem t=siny
równie kwadratowe
rozwiąż
potem wróć do podstawienia t=siny
potem wróć do podstawienia y=2x
6 gru 22:20
zeesp:
| | 1 | |
zatem siny=1 lub siny=− |
| |
| | 2 | |
jakie są warunki na y..
| | 1 | |
x= |
| y, zatem jakie są warunki na x... |
| | 2 | |
6 gru 22:27
wd410: Rozwiązywałem tak jak napisał zeesp i miałem t1 = −2, t2 = 1, dzięki za podpowiedzi, coś
wymyślę.
6 gru 22:31
Mila:
Rozwiąż równanie :
sin(2x)+cos(4x)=0
cos(4x)=1−2sin
2(2x)
sin(2x)+1−2sin
2(2x)=0
2sin
2(2x)−sinx−1=0
sin(2x)=t, |t|≤1
2t
2−t−1=0
Δ=9
| | 1−3 | | 1 | | 1+3 | |
t= |
| =− |
| lub t= |
| =1 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
sin(2x)=− |
| lub sin(2x)=1 |
| | 2 | |
Dokończ.
6 gru 22:34
wd410: Nie mogę tego obliczyć.
| | π | | 5π | | π | |
2x = |
| + 2kπ V 2x = |
| + 2kπ V 2x = |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
Czy na tym etapie jest dobrze?
6 gru 22:43
wd410: | | 1 | | −1 | |
Odczytałem dla sin(2x) = |
| zamiast |
| |
| | 2 | | 2 | |
6 gru 22:45
wd410: Moje rozwiązania:
| | 7π | | 11π | | π | |
x = |
| + kπ V x = |
| + kπ V x = |
| + kπ |
| | 12 | | 12 | | 4 | |
Ale w odpowiedziach jest:
| | π | | π | | kπ | |
x = |
| − kπ V x = |
| + |
| |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
6 gru 22:56
Eta:
| | π | | π | |
4x= |
| +2x+2kπ lub 4x= − |
| −2x+2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
2x= |
| +2kπ lub 6x= − |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
x= |
| +kπ lub x= − |
| + k* |
| ,k∊C |
| | 4 | | 12 | | 3 | |
6 gru 22:57
wd410: Dzięki, ale i tak chciałbym to dokończyć tym pierwszym sposobem.
6 gru 22:59
Mila:
Ad:22:34
| | π | | 5π | |
2x= |
| +π+2kπ lub 2x= |
| +π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 11π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 11π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 12 | | 12 | |
lub
sin(2x)=1
=============
Masz do wyboru sposób.
6 gru 23:04
wd410: Więc mimo to, że w kluczu jest inaczej, to taka odpowiedź jest prawidłowa? 3 rozwiązania?
6 gru 23:07
Mila:
A co masz w kluczu?
6 gru 23:09
wd410: 22:56
6 gru 23:09
Eta:
Podstawiaj za k=±1 ±2
otrzymasz takie same rozwiązania jak;
u Mili i w kluczu i u mnie
6 gru 23:14
wd410: i u mnie

dzięki za pomoc
6 gru 23:17
Mila:
W zależności od metody może być inny zapis rozwiązań, najlepiej sprawdzaj , jak pisze Eta,
albo sprawdź równanie.
6 gru 23:18