Wysokość trójkąta o wierzchołkach
Kasiaa: Oblicz długość najkrótsze wysokości trójkąta o wierzchołkach a(8;0) b (0;4) c(0;0.
Obliczyłam ale wyszło mi 8 pierwiastków z 5 a powinno być 8 pierwiastków z 5/5
6 gru 22:07
Eta:

a=8 , b=4 c=
√64+16=
√80= 4
√5
| | a*b | | 4*8 | | 8 | | 8√5 | |
h= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | c | | 4√5 | | √5 | | 5 | |
6 gru 22:26
5-latek:

Rownanie prostej AB
A=(8,0) B=(0,4)
| | 1 | |
y= − |
| x+4 (równanie kierunkowe |
| | 2 | |
| 1 | |
| x+y−4=0 (mnoze przez 2 żeby pozbyć się ułamka |
| 2 | |
x+2y−8=0
licze odleglosc punkty C od tej prostej
| | |x*0+2*0−8| | |
d= |
| dokończ |
| | √12+22 | |
6 gru 22:30
5-latek: To co Eta jest u mnie zle ?
6 gru 22:35
Eta:
| | 8 | | 8√5 | |
dokończ... d= |
| = |
| |
| | √5 | | 5 | |
tylko ,że "wyciągnąłeś F−16" do zabicia malutkiej muszki
6 gru 22:42
5-latek: No tak .
Dziękuje
6 gru 22:46
Eta:
6 gru 22:48