Wyznacz współczynnik kierunkowy
Kasiaa: Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do prostej wyznaczonej przez punkty
A=(−1,3),B=(5,−1)
6 gru 21:41
5-latek: | | y2−y1 | |
m= |
| = podstaw i policz |
| | x2−x1 | |
m*m
1=−1 wylicz z tego m
1
6 gru 21:49
Sebastian: Zacznijmy od początku, najpierw robimy sobie układ równań:
y = ax+b
czyli:
3 = −a + b
−1 = 5a + b
pierwsze wymnażamy przez −1
−3 = a − b
−1 = 5a + b
dodajemy
−4 = 6a
dzielimy przez 6
Interesuje nas tylko współczynnik a, aby prosta była prostopadła musi zachodzić warunek taki,
że:
| | 6 | |
współczynnik a jest odwrotny i przeciwny ⇒ y = |
| x + b |
| | 4 | |
6 gru 21:51
Kasiaa: Wyszło mi ze m=1 ale to jest chyba źle... Jak to powinnam wyliczyć?
6 gru 21:52
Kasiaa: Ooo teraz rozumiem. Dziekuje Sebastian
6 gru 21:55
5-latek: Przestancie z tymi układami . Po cholerę tutaj układ
6 gru 21:56
Qulka: 5−latku

żeby się nie uczyć wszystkich innych wzorków

a zamiast mnożyć przez −1 i dodawać, lepiej od razu po prostu odjąć stronami
6 gru 23:15
Brovada: Wyznacz współczynnik kierunkowy prosty C(−4√2,−2) D(√2,4) pomożę ktoś ?
27 paź 15:15
chichi: @Brovada u góry masz podany wzór oraz schemat, przecież nikt za Ciebie nie będzie tego
robił, wstaw swoje rozwiązanie jeżeli nie jesteś pewny/a, jeżeli będzie błąd to ktoś poprawi..
a nie czekasz aż ktoś za Ciebie zrobi...
27 paź 17:07
6latek: a−wspolczynnik kierunkowy prostej
tgα=a
stad
27 paź 17:22
Eta:
| | 4+2 | |
ap= |
| =............ |
| | √2+4√2 | |
a
k=....
27 paź 17:31