granica ciągu
Dawidw: lim x−>0 √1+sinx
i stopien pierwisatka to x
miałem to zadanie na kolokwium
udało mi się tylko skrócić sinx ze wzoru sinxx=1 (ponieważ w podpowiedzi było że można
skorzystać z tego wzoru)
następna podpowiedz to żeby skorzystać z rozwinięcia do liczby e, ale niestety nie miałem już
pojęcia
probowałem jakoś doprowadzić to zamieniając pierwiastek na potęge ale nic mi się nie udało
wykombinowac.
6 gru 21:32
zeesp: lim
x→0 (1+sinx)
1x
6 gru 21:35
sushi_gg6397228:
(1+sin x) 1/x = ((1+sin x) sin x)(x) / sin x =...e
6 gru 21:36
zeesp: zachodzi
lim
x→0 (1+x)
1x=e
tak jak napisałeś sinx/x→1 gdy x→0 zatem x≈sinx gdy x→0
zatem..
6 gru 21:36
sushi_gg6397228:
tamto to źle, tak miało być
((1+sin x)1/sin x ) (sinx )/ x
6 gru 21:38
Dawidw: tak
6 gru 21:39
Dawidw: dlaczego to się równa e?
6 gru 21:40
zeesp: tzn (1+x)
1x czmu dąży do e
6 gru 21:41
Dawidw: nom
6 gru 21:42
zeesp: nie jest to takie oczywsite...ale żeby się w miare z tym zgodzić zauważ, że
| | 1 | |
(1+ |
| )n→e /definicja e, gdy n→∞ |
| | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
jeżeli jako xn przyjemy |
| (czyli xn= |
| oraz n= |
| ) |
| | n | | x | | xn | |
to masz (1+x
n)
1xn→e oraz x
n→0
tamto to takie uogólnienie...
OKk
6 gru 21:44
6 gru 21:45
Dawidw: nie może być tak że
(1+0)1/0
czyli 1/0=∞ więc 1∞=1
6 gru 21:48
zeesp: no niee


!
cały sęk,że tu 1
∞ "=" e
6 gru 21:49
Dawidw: a dobra 1
∞ to przecież nieoznaczony czy tam oznaczony jak zwał
6 gru 21:49
zeesp: | | 1 | |
Zapamiętaj , ze (1+ |
| ) n→e gdy n→ ∞  ! Reszta to już prosto. |
| | n | |
6 gru 21:50
zeesp: tak tak...nieoznaczony

6 gru 21:50
Dawidw: typa i tak coś pogrzało dał całą zmienność funkcji, taką granice, trudną pochodną z definicji,
pochodną złozoną z arcsin szeeg taylora chyba na 5 rozwinięc i jeszcze 3 inne zadania i dało
połtorej godziny
6 gru 21:52
Dawidw: znałem ten wzór na e i gdyby nie to że dążyło do 0 to bez problemu bym zrobił ta granice
6 gru 21:54
zeesp: Kwestia wprawy...jak on siedzi długo w tym, to mu sie zdaje, że każdy jest biegły w tym (tak
anprawde..jak będziesz miał wprawe..to takie zadania naprawde sie liczy nawet w pamięci)
6 gru 21:54
Dawidw: tak tylko że ja oprócz tego mam fizykę, algebre, podstawy metrologi i inne przedmioty żeby
nabrać wprawy ze wszystkich prxedmiotow musiałbym nie spać i tak bym nie wyrobił.
6 gru 21:57
zeesp: Ja cie naprawde rozumiem i nie napisałem tego złośliwie..tylko no tak jest na uczelnaich..jak
gościu wykłada np cos 10 lat albo i więcej..to już takie rzecy robi w pare sekund i wydaje mu
sie ze i tak duzo czasu wam dał
6 gru 21:59