Rachunek różniczkowy
xyz: Wyznacz ekstrema funkcji f(x)=(x+2)2(x−4). Ile rozwiązań ma równanie f(x)=−30?
Proszę o pomoc, póki co z pierwszej części zadania mam f max=f(−2)=0 i f min=f(2)=−32. Czy to
jest poprawne? A jak rozwiązać drugą część zadania?
6 gru 21:10
sushi_gg6397228:
jak zrobisz rysunek to potem y= −30 kreska pozioma i patrzysz w ilu miejscach przecieło wykres
6 gru 21:12
xyz: A sposób bez rysunku? I czy to co napisałem wcześniej jest dobrze?
6 gru 21:18
sushi_gg6397228:
nie ma obliczeń, wiec nie ma jak sprawdzic
bez rysunku nie podasz szybko−−> bo wtedy trzeba policzyć rownanie trzeciego stopnia i
zobaczyc jakie wyjda pierwiastki
6 gru 21:20
sushi_gg6397228:
min, max wyszło OK
6 gru 21:22
sushi_gg6397228:
6 gru 21:24
xyz: Ok, dziękuję
6 gru 21:26
sushi_gg6397228:
na zdrowie
6 gru 21:27