...
ann : Dla jakiej wartości a ∊ R wektory
( 1,2,3,1 ) ( 0,3,−1,2) ( 1,0,3,−4 ) ( 2,5,a,−1) sa liniowo ZALEŻNE ?
6 gru 21:09
sushi_gg6397228:
det A4x4= 0
6 gru 21:11
ann : jak to rozpisać moge jakoś w układ?
6 gru 21:13
sushi_gg6397228:
wyznacznik to wyznacznik
lub e* V1 + b*V2 + c*V3 + d*V4= (0,0,0,0) ale to boli
bo beda 4 rownania i 4+1 niewiadome
6 gru 21:15
PW: Albo zgadnąć:
1·[1,2,3,1] + 1|[0, 3, −1, 2] + 1·[1, 0, 3, −4] = [2, 5, a. −1]
− trzecią współrzędną a trzeba dopasować, dla pozostałych jest dobrze.
6 gru 21:19