matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Które wyrazy ciagu sa nie większe niż 5?
westwest:
an= n+
n
3
≤ 5
6 gru 20:22
zeesp:
Na jakim byś nie był poziomie, powinieneś sobie dać rade..no ale dobra....
n
n+
<5 /*3
3
3n
3n+
<15
3
3n+n<15 4n<15 n∊N więc największą liczbą spełniającą tą nierówność jest n=3 (4*3=12<15)
6 gru 21:16