Podaj współrzędne pkt przecięcia się wykresu funkcji liniowej z osiami układu ws
Mateusz: f(x) = (1−
√2)x + 1 +
√2
no i robię:
f(0) = (1−
√2)0 +1 +
√2
f(0) = 1+
√2
(1−
√2)x +1 +
√2 = 0
(1−
√2)x= −1−
√2
x−
√2x=1−
√2
x(1−
√2 = 1−
√2?:(1−
√2}
x=1
(1, 1+
√2)
Natomiast w odpowiedziach jest:
(0, 1+
√2} i (3 + 2
√2, 0) skąd ten drugi przedział i dlaczego dlaczego z ułamka wyszło zero
jak powinno wyjść 1 ?
6 gru 20:21
6 gru 20:22
Mateusz: no dobra ale z takiego ułamka powinno wyjść 1 bo 3/3 to jest przecież 1. A skąd ten drugi
przedział od 3+... do 0 ?
6 gru 20:26
sushi_gg6397228:
to nie przedziały, tylko wspołrzedne punktu
(1−√2)x= −1−√2
x−√2x= −1−√2 zgubiłeś tu minusa
6 gru 20:32
Mateusz: no dobra ale czego wyszło zero i dlaczego drugie współrzędne jest 3 ?
6 gru 20:48
sushi_gg6397228:
f(0) = (1−√2)0 +1 +√2
f(0) = 1+ √2
zapisz do tego odpowiedź
6 gru 20:53