matematykaszkolna.pl
zadanie z kombinatoryki KP: Witam, Zadanie z kombinatoryki: Do miejscowości, w której są cztery hotele przyjechało osiem osób, z których każda losowo wybiera hotel. Ile jest możliwości zakwaterowania tych osób tak, aby w dwóch hotelach znalazły się po trzy osoby, a w pozostałych dwóch po jednej osobie? Wiem, że rozwiązanie powinno być takie:

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
8
nawias
nawias
3
nawias

nawias
5
nawias
nawias
3
nawias

*
*
* 2

Problem polega na tym, że nie wiem czemu ma być tak. Początkowo rozwiązywałem to jako:
8! 

*4! , dopiero w necie znalazłem jak powinno wyglądać poprawne rozwiązanie. Ale
3!*3! 
właśnie − dlaczego ono winno wyglądać tak?
6 gru 20:21
Mila:
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

wybierasz dwa hotele do których zakwaterują się dwie trójki turystów.

nawias
8
nawias
nawias
3
nawias

nawias
5
nawias
nawias
3
nawias

*
wybór jednej trójki osób z 8 osób i wybór drugiej trójki z pozostałych pięciu

turystów (już jest uwzględniona kolejność hoteli)

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

Następnie
*1 pozostałe dwie osoby do dwóch hoteli.

6 gru 21:25
KP:

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

o ok. To rozumiem, ale mi chodzi bardziej, dlaczego tych hoteli nie mogę wybrać jako

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

potem

6 gru 22:04
KP: np. czemu nie mogę za[pisać jako:

nawias
8
nawias
nawias
3
nawias

nawias
5
nawias
nawias
3
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias

nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

4*
+ 3*
* 2*
+

6 gru 22:08
Mila:

nawias
8
nawias
nawias
3
nawias

nawias
5
nawias
nawias
3
nawias

W zapisie
*
jest już istotna kolejność wyboru zespołów (po3)

Można tak:

nawias
8
nawias
nawias
3
nawias

nawias
5
nawias
nawias
3
nawias

*

4*3*

*2*1
 2! 
6 gru 22:09
PW: (1,1,3,3), (1,3,1,3), (1,3,3,1), (3,1,3,1), (3,3,1,1), (3,1,1,3) − tyle − czyli 6 − byłoby możliwości, gdyby turystów traktować "na sztuki", jak nierozróżnialne kulki (dla hotelarzy tak to w pewnym sensie jest). Poszczególne permutacje pokazują, ilu turystów trafiło do hoteli nr 1, nr 2, nr 3 i nr 4, np. (1) (1,3,3,1) informuje, że po jednym turyście trafiło do hoteli nr 1 i nr 4, a po trzech turystów − do hoteli nr 2 i nr 3. Ludzie są jednak rozróżnialni, a więc przy każdym z 6 możliwych podziałów liczby miejsc miedzy hotelami przydział miejsc dla podróżnych mógłby się dokonać na 8! sposobów, według schematu: − ustawiamy turystów w kolejkę (jest 8! takich kolejek) − do każdego z hoteli w kolejności posyłamy tylu turystów, ilu jest gotów przyjąć, np. w przykładzie (1) do hotelu nr 1 posyłamy pierwszego turystę z kolejki, do drugiego z hoteli następnych trzech, do trzeciego − następnych trzech i do czwartego − jednego ostatniego w kolejce turystę. Wszystkich sposobów rozlokowania turystów przy takim sposobie liczenia jest 6·8!, jednak sposób ten uwzględnia kolejność turystów zajmujących miejsca w hotelach przyjmujących 3 osoby. wobec tego wszystkich sposobów opisanych w zadaniu jest
 6·8! 8! 

=

.
 3!·3! 3! 
Sposób Mili daje to samo:
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
8
nawias
nawias
3
nawias

nawias
5
nawias
nawias
3
nawias

nawias
2
nawias
nawias
1
nawias
 8! 8! 120 8! 
·
·
·
= 6·

·10·2 =

·

=

.
    5!3! 3! 5! 3! 
Piszę nie tylko dla pochwały różnorodności, ale i by pokazać, że blisko byłeś licząc permutacje z powtórzeniami, co wydaje się naturalnym sposobem gdy przydzielamy 8 turystów do 4 hoteli z pewnymi warunkami dodatkowymi. Gdybyś zamiast 4! napisał 3! − byłoby dobrze (patrz pierwszy wiersz mojego rozwiązania).
6 gru 22:21
KP: czemu tam jest podzielone przez 2! ?
6 gru 22:22
KP: aha − dobra − czyli kluczowe jest po prostu założenie o nierozróżnialności. emotka W takim razie już wiem. Czyli gdyby hotele były rozróżnialne − wtedy ludzi można by ulokować na 4 sposoby?
7 gru 18:51