zadanie z kombinatoryki
KP: Witam, Zadanie z kombinatoryki:
Do miejscowości, w której są cztery hotele przyjechało osiem osób, z których każda losowo
wybiera hotel. Ile jest możliwości zakwaterowania tych osób tak, aby w dwóch hotelach znalazły
się po trzy osoby, a w pozostałych dwóch po jednej osobie?
Wiem, że rozwiązanie powinno być takie:
Problem polega na tym, że nie wiem czemu ma być tak. Początkowo rozwiązywałem to jako:
| 8! | |
| *4! , dopiero w necie znalazłem jak powinno wyglądać poprawne rozwiązanie. Ale |
| 3!*3! | |
właśnie − dlaczego ono winno wyglądać tak

?
PW:
(1,1,3,3), (1,3,1,3), (1,3,3,1), (3,1,3,1), (3,3,1,1), (3,1,1,3)
− tyle − czyli 6 − byłoby możliwości, gdyby turystów traktować "na sztuki", jak nierozróżnialne
kulki (dla hotelarzy tak to w pewnym sensie jest). Poszczególne permutacje pokazują, ilu
turystów trafiło do hoteli nr 1, nr 2, nr 3 i nr 4, np.
(1) (1,3,3,1)
informuje, że po jednym turyście trafiło do hoteli nr 1 i nr 4, a po trzech turystów − do
hoteli nr 2 i nr 3.
Ludzie są jednak rozróżnialni, a więc przy każdym z 6 możliwych podziałów liczby miejsc miedzy
hotelami przydział miejsc dla podróżnych mógłby się dokonać na 8! sposobów, według schematu:
− ustawiamy turystów w kolejkę (jest 8! takich kolejek)
− do każdego z hoteli w kolejności posyłamy tylu turystów, ilu jest gotów przyjąć, np. w
przykładzie (1) do hotelu nr 1 posyłamy pierwszego turystę z kolejki, do drugiego z hoteli
następnych trzech, do trzeciego − następnych trzech i do czwartego − jednego ostatniego w
kolejce turystę.
Wszystkich sposobów rozlokowania turystów przy takim sposobie liczenia jest 6·8!, jednak sposób
ten uwzględnia kolejność turystów zajmujących miejsca w hotelach przyjmujących 3 osoby. wobec
tego wszystkich sposobów opisanych w zadaniu jest
Sposób
Mili daje to samo:
| | | | | | | | 8! | | 8! | | 120 | | 8! | |
· | · | · | = 6· |
| ·10·2 = |
| · |
| = |
| . |
| | | | | 5!3! | | 3! | | 5! | | 3! | |
Piszę nie tylko dla pochwały różnorodności, ale i by pokazać, że blisko byłeś licząc permutacje
z powtórzeniami, co wydaje się naturalnym sposobem gdy przydzielamy 8 turystów do 4 hoteli z
pewnymi warunkami dodatkowymi. Gdybyś zamiast 4! napisał 3! − byłoby dobrze (patrz pierwszy
wiersz mojego rozwiązania).