Logarytmy
Monte: Uzasadnij, że funkcje f(x) = log1/2 (x−4) + log1/2 (x+2) i g(x) = log1/2 (x2−2x−8)
nie są równe.
Niestety nie mam pomysłu na to zadanie, zawsze wychodziły mi równe obie funkcje, ktoś pomoże?
6 gru 20:04
sushi_gg6397228:
policz dziedziny
6 gru 20:08
5-latek: Sa dwa wuanki na to żeby funkcje były rowne
Wypisuj tutaj
6 gru 20:08
Monte: Czyli po prostu policzyć dziedziny?
Wychodzi:
x−4>0
x>4
x+2>0
x>−2
x2−2x−8>0
Δ=36
x1=4
x2=−2
6 gru 20:11
sushi_gg6397228:
podaj odpowiedzi do f(x) oraz g(x)
6 gru 20:13
Monte: jakie odpowiedzi?
6 gru 20:17
sushi_gg6397228:
dziedzina do f(x)
dziedzina do g(x)
bo o 20.11 to coś tam pobazgrano
6 gru 20:18
Monte: f(x): x>−2 x>4
g(x): x∊(−∞,−2), (4,+∞)
chyba tak, nie wiem, nie myślę teraz
6 gru 20:21
5-latek: g(x) dobrze
f(x) zaznacz na osi i wyznacz czesc wspolna
6 gru 20:24
sushi_gg6397228:
f(x) jakiś spójnik by się przydał i odp
6 gru 20:24
Monte: f(x) część wspólna to x>4.
Czyli dziedzina f(x): x>4, a dziedzina g(x): x∊(−∞,−2), (4,+∞). I przez ten warunek nie są
równe? Koniec zadania?
6 gru 20:27
5-latek: Już nie piszse dzisiaj robie bledy

g(x) x∊(−
∞,−2)U(4,
∞)
6 gru 20:29
Monte: I to jest koniec zadania?
6 gru 20:30