Sprawdz czy podane równanie jest tożsamościowe
Michał:
6 gru 19:55
5-latek: 1−2sinx tak ma być ?
6 gru 19:56
Michał: sorry, 1−2sin2x
6 gru 19:57
Michał: Ktoś coś ?
6 gru 20:09
sushi_gg6397228:
zacznij od prawej strony
podstawiaj , wspolne mianowniki , itp
6 gru 20:12
Michał: nie wychodzi mi, a raczej ogarniam to dobrze
6 gru 20:14
Michał: robiłem wiele przykładów każdy bez problemu a ten ni chuchu
6 gru 20:14
5-latek: Ja bym zaczal od prawej strony
| | cos2x | | sin2x | | cos2x−sin2x | |
licznik 1−tg2x= |
| − |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
mianownik
| | cos2x+sin2x | | 1 | |
1+tg2x= |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | |
Teraz podziel licznik przez mianownik
6 gru 20:14
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
1+ tg2 x =...
1− tg2 x =...
6 gru 20:14
5-latek: Już uciekam
6 gru 20:16
Michał: 5−latek wychodzi cos2x − sin2x, a ni jak sie to ma do lewej strony niestety
6 gru 20:17
sushi_gg6397228:
a 1trygonometryczna znasz,
6 gru 20:17
Michał: oczywiście że znam
6 gru 20:19
sushi_gg6397228:
to uzyj dla cos2 x
6 gru 20:20
Michał: nie zauważyłem tego, dzięki
6 gru 20:21
sushi_gg6397228:
na zdrowie
6 gru 20:23