rozwiąż nierówność
Kropciana: Hej

Mógłby ktoś pomóc mi z rozwiązaniem tej nierówności?
√x+3 = x − 3
(całe wyrażenie x+3 pod pierwiastkiem)
Właściwie to rozwiązałam to x=1 i x=6 ale w podreczniku odpowiedz to od −3 do 6 ...
6 gru 19:33
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
6 gru 19:35
Kropciana: x+3> x2 − 6x + 9
0> x2 − 7x + 6
Δ= 49−21= 25
x1= 7+5/2=6
x2= 7−5/2= 1
dziedzina wychodzi x≥ −3
6 gru 19:38
sushi_gg6397228:
dla x= −1
P{2}= −4 lipa
aby podniesc do kwadratu, obie strony musza byc na plusie
wczesniej bylko rownanie, teraz nierowność zdecyduj sie
6 gru 19:39
Kropciana: rzeczywiście mój błąd − ma być to nierówność.
6 gru 19:41
sushi_gg6397228:
do wyniku paraboli dorzuć cześć wspólną z dziedzina
sprawdz znaki w zadaniu czy są dobrze przepisane
6 gru 19:48
sushi_gg6397228:
+ dorzuć te "x" kiedy
liczby dodatnie > liczby ujemne i wynik bedzie pasował
6 gru 19:58
Kropciana: Nie wychodzi...
Ma moze ktos jeszcze jakis pomysl?
6 gru 21:46
sushi_gg6397228:
jak nie wychodzi

parabola daje (1; 6) i x> 3 (obie strony dodatnie) czyli
x ∊(3; 6)
dodatkowe warunki
Lewa strona dodatnia> prawa strona ujemna
(−3; 3)
lewa strona zero> prawa strona ujemna
{−3}
lewa strona dodatnia > prawa równa zero
{3}
================
x ∊<−3; 6)
6 gru 22:03