Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt
IzzyRainbow: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt (√3, −2) oraz:
a) prostopadłej nachylonej do prostej 3√6x−6y−4=0
b) nachylonej do osi OX pod kątem 120 stopni
Proszę o wytłumaczenie
6 gru 19:33
5-latek: b) tg120o=a
równanie tej prostej to y=a(x−x0)+y0 gdzie x0 i y0 to wspoolrzedne tego punktu
a) równanie prostej prostopadlej do danej prostej jest takie Bx−Ay+D=
za x i y wstaw wspolrzedne punktu i wylicz D a potem napisz to równanie
6 gru 19:39