Dla jakich wartości parametru k.
Mikołaj: Dla jakich wartości parametru k równanie x4−(3k+2)x2+k2=0
ma 4 różne rozwiązania tworzące ciąg arytmetyczny?
6 gru 18:57
ICSP: połóżmy : f(x) = x4 − (3k + 2)x2 + k2.
Zauważmy, że f(−x) = f(x). Więc jeżeli jakaś liczba dodatnia jest pierwiastkiem to liczba do
niej przeciwna również jest pierwiastkiem. Oznaczmy najmniejszy dodatni pierwiastek przez
r. Wtedy pierwiastek do niego przeciwny jest równy −r i dodatkowo jest to największy ujemny
pierwiastek. Liczby r oraz −r są dwoma kolejnymi wyrazami naszego ciągu arytmetycznego. Stąd
łatwo wyznaczamy wzór :
a1 = −3r , a2 = −r , a3 = r , a4 = 3r − szukane pierwiastki. Przejdźmy do postaci
iloczynowej:
f(x) = (x − r)(x+r)(x−3r)(x+3r) = (x2 − r2)(x2 − 9r2) = x4 − 10r2x + 9r4
porównując współczynniki przy potęgach x2 oraz x0 dostajemy
3k + 2 = 10r2
k2 = 9r4
Wystarczy go rozwiązać i pamiętać o podstawowych założeniach w tego typu zadaniach.
6 gru 19:31
Mikołaj: Dzięki
6 gru 20:20