geometria analityczna
romek: Witam, czy mógłby ktoś pomóc mi w zadaniu? Nie wiem, jak się za nie zabrać

Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(−4;3) B(4;−5) i C(8;1). Wyznacz:
a) długość środkowej AS
b) równanie kierunkowe prostej zawierającej środkową AS.
6 gru 18:41
===:
oj chłopie ...podstawy to musisz sam
6 gru 18:51
Eta:

|AS|=
√52+102=.....
| | 1 | |
AS: y= ax+1 i S(6,−2) ⇒ −2=a*6+1 ⇒ a= − |
| |
| | 2 | |
AS: y=...........
6 gru 18:59
romek: Próbowałem zrobić to ze wzoru na długość odcinka...
A skąd wzięło się to 10?
6 gru 19:14
sushi_gg6397228:
policz kratki po kolorze "czarna linia przerywania" i widzisz moze Pitagorasa
6 gru 19:19
5-latek: Popatrz na te czarne przerywane kreski i srodkowa AS
czy cos CI to przypomina ?
6 gru 19:21
romek: dziękuję
6 gru 19:31