Napisać równania stycznych do wykresów podanych funkcji we wskazanych punktach:
Małgosia: Napisać równania stycznych do wykresów podanych funkcji we wskazanych punktach:
| | x | |
a) f(x) = arcsin |
| (1; f(1)) |
| | 2 | |
w jaki sposób to rozwiazać?
6 gru 18:39
sushi_gg6397228:
wzór na styczną jest ...
6 gru 18:42
sushi_gg6397228:
tak długo szukasz ?
6 gru 18:53
Małgosia: y−f(x0)=f'(xo)(x−x0)
6 gru 18:54
sushi_gg6397228:
czyli musisz policzyć pochodna funkcji f(x)
wiec ...
6 gru 18:55
Małgosia:
| | x | |
ale w jaki sposób policzyć jeszcze z tym |
| |
| | 2 | |
6 gru 18:57
sushi_gg6397228:
źle
| | 1 | |
arcsin (argument) ' = |
| * (argument)' |
| | √1+(argument)2 | |
6 gru 18:59
sushi_gg6397228:
wróc
| 1 | |
| * (argument) ' |
| √1− (argument)2 | |
6 gru 19:00
Małgosia: | | 1 | | x | |
czyli pochodna to |
| * ( |
| )' |
| | | | 2 | |
6 gru 19:01
6 gru 19:05
sushi_gg6397228:
ilewychodzi pochodna (0,5 x) ' =...
19.00 poprawiony zapis, bo wczesniej zrobilem błąd wpisujac o 18.59
6 gru 19:06
Małgosia: | | 2 | |
pochodna mi wyszła |
| , co trzeba dalej w takim zadaniu wykonać jak już mam policzoną |
| | 4 | |
pochodną?
6 gru 19:09
sushi_gg6397228:
i sie nie skroci ?
f (1) =...
f ' (1)=...
6 gru 19:11
6 gru 19:13
sushi_gg6397228:
to liczymy dalej
to samo w pochodnej
6 gru 19:16
Małgosia: nie wiem teraz o co chodzi, co mam policzyć?
6 gru 19:18
sushi_gg6397228:
obliczenia nie sa dokonczone
6 gru 19:20
Małgosia: | | 1 | |
pochodna po obliczeniu wyszła mi |
| |
| | | |
6 gru 19:22
sushi_gg6397228:
i nic sie nie skróci ?, usunac niewymiernosc z mianownika
6 gru 19:23
Małgosia: | | √3 | |
a dobra teraz widzę, że to będzie |
| |
| | 3 | |
6 gru 19:25
sushi_gg6397228:
czekam na arcusa
6 gru 19:25
6 gru 19:27
sushi_gg6397228:
to nie jest 45 stopni
6 gru 19:28
6 gru 19:29
sushi_gg6397228:
| | 1 | | √2 | |
ale tam masz arc sin |
| a nie |
| |
| | 2 | | 2 | |
6 gru 19:30
6 gru 19:32
sushi_gg6397228:
teraz zapisz wzor z 18.54 z podstawionymi liczbami
6 gru 19:33
Małgosia: y−f(x
0)=f'(x
0)(x−x
0)
| | √3 | |
ale w które miejsca mam postawić? i podstawić |
| ? |
| | 3 | |
6 gru 19:38
sushi_gg6397228:
f(1) i f ' (1) to liczyliśmy dla jaj ?
6 gru 19:40
6 gru 19:51
Malgosia: Dobrze? Z tego mam wyciągnąć y i mam wzór funkcji, prawda?
6 gru 19:52
sushi_gg6397228:
x0=1
y−f(x0)=f '(x0)(x−x0)
y−f(1)=f '(1)(x−1)
y−f(1)=f '(1)(x−1) kolor czerwony zostaje za reszte podstawiamy wczesniejsze
obliczenia
6 gru 19:54
Malgosia: | | π | | √3 | |
y− |
| = |
| (x−1) dobrze? Przepraszam, że zajęłam Panu tyle czasu i dziękuję  |
| | 6 | | 3 | |
6 gru 19:58
sushi_gg6397228:
teraz porzadki
y= ...x + ....
6 gru 19:59
sushi_gg6397228:
fakturę wyślę na adres domowy−−> płatność tylko w jednogroszówkach
6 gru 20:14
Malgosia: Za tyle cierpliwości, to aż się boje jaka kwota będzie na tej fakturze
6 gru 20:21
sushi_gg6397228:
ciagle nie widać porządków z 19.59
6 gru 20:42
6 gru 21:17
sushi_gg6397228:
i gra muzyka
6 gru 21:18
Malgosia: Dziękuję jeszcze raz za pomoc
6 gru 21:23
sushi_gg6397228:
odsetki biły od 19.59
6 gru 21:25
Malgosia: Mogłam szybciej to uporządkować, mój błąd
6 gru 21:32