Płaszczyzny, proste
MIKEZ0R: 1. Znaleźć rzut punktu P2=(−2,1,2) na płaszczyznę: π: 7x−5y +z+8=0
wyszło mi: P2'=(7*7/75 −2, −5*17/75 +1, 17/75 +2) teraz pytanie czy dobrze
2. znaleźć równanie prostych L1 takiej, że P1=(0,1−3) należy do tej prostej i prosta ta
jest równoległa do wektora v1=[2,3,1] oraz równanie prostej L2 takiej, że P2=(−2,1,2) należy do
tej prostej i prosta ta jest równoległa do wektora v2=[1,2,3]
z góry dzięki za pomioc
6 gru 18:06
Mila:
1)liczę
6 gru 19:09
Mila: Rzut prostopadły P
2=(−2,1,2) na płaszczyznę: π: 7x−5y +z+8=0
1)
n
→=[7,−5,1] wektor normalny pł. π
Ten wektor jest wektorem kierunkowym prostej prostopadłej do π.
| | x+2 | | y−1 | | z−2 | |
k: |
| = |
| = |
| prosta k⊥π, P2∊k |
| | 7 | | −5 | | 1 | |
Piszemy równanie parametryczne prostej k
x=−2+7t
y=1−5t
z=2+t, t∊R
Szukamy punktu P' przebicia płaszczyzny przez prostą k.
P'∊k∩π
| | 3 | |
7*(−2+7t)−5*(1−5t)+2+t+8=0⇔t= |
| |
| | 25 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
P'=(−2+7* |
| , 1−5* |
| , 2+ |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
| | 29 | | 10 | | 53 | |
P'=(− |
| , |
| , |
| ) rzut na płaszczyznę π. |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
sprawdź rachunki, liczyłam prostopadłość PP' do π i zgodziło się.
6 gru 19:22
MIKEZ0R: tak zgadza się popełniłem błąd w rachunkach, dzięki wielkie
6 gru 19:43
Mila:
Drugie zrobiłeś?
6 gru 21:03
MIKEZ0R: tak otrzymałem L1 : (x−0)/2=(y−1)/3=z−3 lub parametryczna L1 = {x=2t
{y=3t+1
{z=t+3
L2 analogicznie
6 gru 21:09
MIKEZ0R: w senie tym samym sposobem
6 gru 21:11
Mila:
Tak, zgadza się.
[2,3,1] jest wektorem kierunkowym prostej L1
Postać parametryczną zapisuj tak:
x=2t
y=1+3t
z=3+t, t∊R
6 gru 21:13
MIKEZ0R: oki, dzięki za pomoc i sprawdzenie wyników
6 gru 21:13
Mila:
6 gru 21:27