Rozwiąż równanie
keraj: Prosze o rozwiązanie

10x
3−3x
2−2x
2+1=0
6 gru 17:45
sushi_gg6397228:
jakie metody mieliście na lekcji
6 gru 17:46
keraj: Zrobiłem błąd poprawne zad 10x3−3x2−2x+1=0
6 gru 17:47
keraj: wz skróconego mnożenia
poza nawias
hornerem
trójmian kwad
6 gru 17:48
sushi_gg6397228:
aby zrobić Hornerem musisz miec liczby, które wyzerują sie
jak te liczby szukaliście ?
6 gru 17:49
keraj: p/q
wszystkie liczby które dzieliły ost i pierwszą liczbe podstawialiśmy, ale nie chce sie z tym
tak meczyć, a może nie ma innego sposobu?
6 gru 17:51
sushi_gg6397228:
tutaj nie ma duzo liczenia masz 6 mozliwosci ( +−1 nie pasuje, co widać od razu)
6 gru 17:52
Janek191:
| | −1 | | 1 | | −1 | | − 10 | | 6 | |
10* |
| − 3* |
| − 2* |
| + 1 = |
| − |
| + 1 + 1 = 0 |
| | 8 | | 4 | | 2 | | 8 | | 8 | |
6 gru 17:55
keraj: ok dzieki, a wiesz może co z tym zrobić a4+1, jak to rozłożyć na czynniki?
6 gru 17:56
Janek191:
cd. rozwiązania równania:
( 10 x3 − 3 x2 − 2 x + 1) : ( x + 0,5) = 10 x2 − 8 x + 2
− 10 x3 − 5 x2
−−−−−−−−−−−−
− 8 x2 − 2 x
8 x2 + 4 x
−−−−−−−−−−
2 x + 1
− 2 x − 1
−−−−−−−−−−
0
10 x2 − 8 x + 2 = 2*( 5 x2 − 4 x + 1)
Δ = 16 − 4*5*1 < 0 − nie ma pierwiastków
Odp. x = − 0,5
============
6 gru 18:07
keraj: oki, thanks
do tego (10 x2 − 8 x + 2) powinny być jeszcze (x+0,5) dopisane chyba
6 gru 18:14