zespolone
mariusz: Zespolone.
| | i | |
Jak poradzić sobie z Im( |
| )≤1 ? |
| | z | |
6 gru 17:13
sushi_gg6397228:
rozpisz
z= x+iy
6 gru 17:16
mariusz: | i | | x−iy | | ix−i2y | |
| * |
| = |
| dobrze? |
| x+iy | | x−iy | | x2−(iy)2 | |
6 gru 17:23
sushi_gg6397228:
liczymy dalej
i2= −1
porzadki w mianowniku i mamy..
6 gru 17:25
mariusz: | ix+y | |
| ? jak to dalej ugryźć? |
| x2+y2 | |
6 gru 17:31
sushi_gg6397228:
rozbić na dwa ułamki
6 gru 17:34
mariusz: | ix | | y | |
| + |
| nie rozumiem nic z tego |
| x2+y2 | | x2+y2 | |
6 gru 17:58
mariusz: mam znaleść Im z tego czyli y a y jest wszędzie
6 gru 17:59
6 gru 18:00
sushi_gg6397228:
z= idęnagrzyby + lubięfrytki*i
Im(z)=.....
6 gru 18:01
mariusz: | | x | |
i jak to narysować? |
| ≤ 1 |
| | x2+y2 | |
6 gru 18:03
sushi_gg6397228:
przemnozyć przez mianownik potem na jedna strone i zwinać do równania okregu
6 gru 18:04
mariusz: jak uzyskać z tego współżędne? x2−x+y2≤0
6 gru 18:08
sushi_gg6397228:
zapisz wzór na równanie okręgu z tablicy wzorów ( wersja rozwinięta)
6 gru 18:09
mariusz: ale to zadanie skomplikowane.. a kolokwium miało być takie proste a tu jakieś wzory jakich wgl
nie znam
6 gru 18:12
sushi_gg6397228:
to jest podstawa, w 80% zadań wychodzi wzór na okrąg
6 gru 18:13
6 gru 18:14
6 gru 18:16
mariusz: na ćwiczeniach mieliśmy 2 przykłady co odrazu było (x−a)
2(y−b)
2<r
2 a na kolokwium to i juz
wgl nie wiedzialem co robic.. a poza tym kto zna takie wzory na pamiec
6 gru 18:18
sushi_gg6397228:
wiec .... zapis z 18.16 do poprawy
6 gru 18:30