Rachunek prawdopodobienstwa
fred: Ze zbioru liczb {1,2,...,2010} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
wybrana liczba nie jest podzielna nai przez 6 ani przez 15.
A− liczba nie jest podzielna przez 6 i 15
A'− liczba jest podzielna przez 6 lub 15
liczby podzielne przez 15 2010=15+(n−1)15 n=134
liczby podzielne przez 6 2010=6+(n−1)6 n=335
liczby podzielne przez 6 i 15 2010=15+(n−1)15 n=67
moc A'= 402
P(A')=402/2010
P(A)= 1 − 402/2010=1608/2010=804/1005
w odp jest 803/1005. Czy to jest jaksa literowka czy ja zle zrobilem?
6 gru 17:10
sushi_gg6397228:
jak zinterpretujesz zbiór A, a jak A'
6 gru 17:17
fred: no moje A' to jest to:liczby podzielne przez 15 2010=15+(n−1)15 n=134
liczby podzielne przez 6 2010=6+(n−1)6 n=335
liczby podzielne przez 6 i 15 2010=15+(n−1)15 n=67
6 gru 17:35
sushi_gg6397228:
liczba 15 nalezy do zbioru A czy A' ?
6 gru 17:38
fred: do A'
6 gru 17:53
sushi_gg6397228:
do A i do A'
6 gru 17:53
heniek: co?
6 gru 17:54
misiak: podzielnych przez 6 masz 334
6 gru 17:55
heniek: nie, jest tak jak napisał
6 gru 17:56
heniek: podzielnych przez 6 jest 2010:6=335
6 gru 17:57
fred: czyli to zadanie jest dobrze czy źle?
6 gru 17:59
heniek: według mnie zrobiłeś dobrze
6 gru 18:00
heniek: oprócz tych zapisów, które są bez sensu
6 gru 18:01
misiak:
masz policzyć P(A15'∩A6') = 1−P(A15∪A6}
i wygląda na to, że jest dobrze
6 gru 18:05
heniek: PW co Ty na to?
6 gru 19:06
heniek: Eta?
6 gru 19:07