Wektory, płaszczyzny
MIKEZ0R: Napisz równanie płaszczyzny takiej że punkt P1(0,1,−3) należy do tej płaszczyzny i wektory
v1=[2,3,1]
i v2=[1,2,3] są do niej równoległe.
Bardzo proszę o pomoc
6 gru 17:07
Mila:
Wektor normalny płaszczyzny wyznaczasz z iloczynu wektorowego.
n→=[2,3,1] x [1,2,3]=7i−5j+k
n→=[7,−5,1]
π: 7*(x−0)−5*(y−1)+(z+3)=0 ⇔
7x−5y+5+z+3=0
π: 7x−5y +z+8=0
==============
6 gru 17:17
MIKEZ0R: a czy mogłabyś mi jeszcze powiedzieć czy rzutem punktu P2=(−2,1,2) będzie punkty P2'=(7*7/75
−2, −5*17/75 +1, 17/75 +2) ?
z góry dzięki wielkie za pomoc
6 gru 17:25
MIKEZ0R: a czy mogłabyś mi jeszcze powiedzieć czy rzutem punktu P2=(−2,1,2) będzie punkty
P2'=(7*7/75 −2, −5*17/75 +1, 17/75 +2) ?
z góry dzięki wielkie za pomoc
Edit by było lepiej widoczne
6 gru 17:25
MIKEZ0R: Mam jeszcze jedno zadanko z którym mam problem, a mianowicie jak znaleźć równanie prostych L1
takiej,
że P1=(0,1−3) należy do tej prostej i prosta ta jest równoległa do wektora v1=[2,3,1]
oraz równanie prostej L2 takiej, że P2=(−2,1,2) należy do tej prostej i prosta ta jest
równoległa do wektora
v2=[1,2,3]
6 gru 17:37