Sprawdzić czy jest grupą
cudi: Czy jest grupą
(R, *)
a * b = ab − a − b +2
Sprawdziłem warunki, poza elementem odwrotnym. Ma wyjść, że nie istnieje el odwrotny.
Zacząłem tak
a * a−1 = e
aa−1 − a − a−1 + 2 = 2
aa−1 − a−1 = a
I jak z tego wyjść że el odwrotny nie istnieje?
6 gru 16:53
cudi: help?
6 gru 17:37
cudi: help x2
6 gru 18:12
zeesp:
Jaki jest element neutralny

a*e=e oraz e*a=e , takie coś ma zachodzić
czyli ae−a−e+2=e ,wylicz z tego e, widać, że jest zależne od a...co nie jest dobre..
6 gru 19:42
zeesp: a*e=a oraz e*a=a ***
6 gru 19:45
cudi: e = 2, tak mi wyszło. ae − e = 2a −2
6 gru 19:50
zeesp: aaaa racja..to ten argument odpada...to sprawdzam dalej
6 gru 19:56
cudi: no tak, wszystko się rozchodzi o odwrotny

że ma nie istnieć
6 gru 19:59
zeesp: Pokażemy, że 1 nie ma elementu odwrotnego..
Hp
1 ma odwrotną a
czyli 1*a=e=2
1*a=a−1−a+2=1
i widać, że to jest różne od 2.. kONIEC
6 gru 19:59
zeesp: (odwrotny mialby istnieć dla każdego x∊R)
6 gru 20:00
cudi: No właśnie, w odpowiedziach było że nie ma elementu odwrotnego do jedynki. To po prostu tak się
robi

A tak w postaci równania ogólnego jak ja próbowałem to się nie da?
6 gru 20:05
zeesp: Da się... po prostu tylko jedynka nie ma elementu odwortnego..reszta ma..
kontynując twoje rozumowanie
aa
−1−a
−1=a
a
−1(a−1)=a
i widać, że jak a≠1
Ale żeby była grupą, każdy musi mieć odwrotny..
6 gru 20:06
zeesp: Wniosek jest taki, ze R\{1} byłaby grupą
6 gru 20:09
cudi: Ok, wielkie dzięki za pomoc
6 gru 20:12