proste
ja: | | m2+m−1 | | m2+m−1 | |
jak to rozwiazac |
| ≤1 |
| ≥−1 |
| | 2m+1 | | 2m+1 | |
6 gru 16:52
Jerzy:
1 na drugą stronę i wspólny mianownik
6 gru 16:55
ja: | | m2−2 | |
wyszlo mi |
| ≤0 co dalej |
| | 2m+1 | |
6 gru 17:32
ICSP: jaki spójnik jest między nierównościami ?
6 gru 17:33
ja: jak jaki? nie rozumiem ogolnie mam obliczyc jakie liczby spelniaja nierwnosc Ix−yI≤1 to co mi
wyszlo to tylko z pierwszego 2 jeszcze nie wyliczyclem
6 gru 17:42
ICSP: Albo są to dwa oddzielne przyłady, albo te dwie nierówności są połączone jakimś spójnikiem
logicznym : ∧ (i) , ∨ (lub)
6 gru 17:44
ja: no ja tego wlasni nie wiem czyba sa ale co to za roznica powiedz mi jak to wyliczyc
6 gru 17:52
ICSP: Czyli nie wiesz nawet jakie zadanie robisz ?
6 gru 17:56
ja: wiem pomozzesz czy nie



?/
6 gru 18:09
ICSP: to daj treść zadania.
6 gru 18:11
ja: dla jakich wartosci parametru m rozwiazaniem ukladu rownan x+my=1 2x−y=m jest para liczb
spelniaja nierwnosc Ix−yI≤1
6 gru 18:22
ICSP: Wróce ze sklepu to zrobię
6 gru 18:24
ICSP: x + my = 1
2x − y = m
W = −1 − 2m = −(2m + 1)
W
x = −1 − m
2 = −(m
2 + 1)
W
y = m − 2
|x − y| < 1
| | m2 + 1 | | m − 2 | |
| |
| + |
| | < 1 |
| | 2m + 1 | | 2m + 1 | |
|m
2 + m − 1| < |2m + 1| //
2
(m
2 + m − 1)
2 − (2m + 1)
2 < 0
(m
2 + m − 1 − 2m − 1)(m
2+ m − 1 + 2m + 1) < 0
(m
2 − m − 2)(m
2 + 3m) < 0
m(m + 1)(m − 2)(m + 3) < 0
m ∊ (−3 ; − 1) ∪ (0 ; 2)
6 gru 19:04
ja: nie rozumiem tego dziadostwa co napisales |m2 + m − 1| < |2m + 1| //2
6 gru 19:58
ICSP: Podniosłem obustronnie do kwadratu.
6 gru 20:01
ja: nie to 1 lin wczesniej
6 gru 20:08
ICSP: Przemnożyłem nierówność przez |2m + 1|
6 gru 20:09
ja: czemu nie (2m+1)2
6 gru 20:10
ICSP: po co ?
|2m + 1| jest liczbą dodatnią, więc mnożąc przez niego nierówność nie muszę zmieniać jej znaku.
6 gru 20:11
ja: no jak do kwadratu to tez ale co to dalej to co...dlaczego wartosc bezwzgledna do
kwadratu=(..)2
6 gru 20:12
ICSP: |a|2 = a2. Czyli kwadrat kasuje wartośc bezwzględna.
6 gru 20:13
6 gru 20:15
ja: ale dlaczego (m2 − m − 2)(m2 + 3m) = skad wzioles to m−2 i m+1
m(m + 1)(m − 2)(m + 3)
6 gru 20:17
ICSP: Wynika to bezposrednio z definicji wartości bezwzglednej. Wystarczy, że to zapamiętasz.
6 gru 20:20
ICSP: jak się rozkłada funkcje kwadratową do postaci iloczynowej ?
6 gru 20:21
ja: no wyciagnoles x ale dlaczego x+1 x−2 mistrzu a skad ja mam widziec ze taki przedzial to jest
chyba funkcja wielomianowa tak ?
6 gru 20:22
6 gru 20:24
ja: jassne tylko jescze tego nei robilismy ...misczu ty 2 i −3 to miejsca zerowe? acha jeszcze jak
cos ty zrobil pomnozyl na pocztaku raz I2m+1I ale to rozbiles funkcje po lewej stronie


?
jak tak mozna ? calosc jest w wartosci bezwzgledej ?
6 gru 20:27
ICSP: to są podstawowe własności wartości bezwzględnej.
6 gru 20:29
ja: ok rozumiem ale nie odpowiedziales na to poprzedznie dziekuję ci bardzo

jestes swietny
6 gru 20:35
ja: ej a wiesz ze trzbylo obliczyc ≤1?
6 gru 20:41
ja: | m2−2 | |
| ≤1 jak to mozna uprosciic |
| 2m+1 | |
6 gru 20:46
ICSP: Tylko nawiasy się zmienią na końcu.
| m2 − 2 − 2m − 1 | |
| ≤ 0 |
| 2m + 1 | |
(m − 3)(m + 1)(2m + 1) ≤ 0
6 gru 20:49
ja: ze co skad wzioles−3m w liczniku
6 gru 21:38
ja: sakd to wzioles to wszystko w liczniku
6 gru 21:59
zeesp: wziąć**
6 gru 22:01
nbn: skad sie to wzielo
7 gru 17:20