z indukcji
pola: jesli mam takie cos:
| (2k+1)+k(2k+1)(2k+3) | | k+1 | |
| ma powstać |
| ? |
| (2k+1)(2k+1)(2k+3 | | 2k+3 | |
6 gru 16:24
sushi_gg6397228:
2k+1 wyciagnij przed nawias
6 gru 16:41
pola: to mam w liczniku takie cos 2k+1[1+k(2k+3) = (2k+1)(2k2+3k+1) ale jak z tego k+1?
6 gru 16:42
sushi_gg6397228:
licz Δ, k1, k2 i postac iloczynowa
6 gru 16:45
pola: nie uczyli nas liczyc delty, wiec musze to inaczej zrobic
6 gru 16:46
Jack: delty nie uczyli? łot...to jak rozumiem, ze nie wiesz jak rozwiazac :
x2 + 5x + 6 ?
6 gru 16:47
Jerzy:
2k2 + 3k + 1 = 2k2 + 2k + k + 1
6 gru 16:47
pola: @Jack nie, nie wiem:(
Jerzy ale co mi todaje? bo mam 2k
2+1 a zeby skrocic musialabym miec 2k+1
6 gru 16:53
pola: * nie sorki, mam 2k2+2k
6 gru 16:53
sushi_gg6397228:
grupuj 1z2 i 3z4
6 gru 16:53
Jack: 2k2 + 2k + k + 1 = 2k(k+1) + 1(k+1) = (k+1)(2k+1)
6 gru 16:53
pola: 2k(k+1) + 1(k+1) to rowna sie temu= (k+1)(2k+1) ?
6 gru 16:58
sushi_gg6397228:
ab+cb = (a+c)*b
6 gru 17:00
Jack: wyciagasz k+1 przed wszystko
skoro masz
2k(k+1) + 1(k+1) −>>wyciągasz (k+1) i wtedy masz (k+1)(2k + 1)
no...zwykle wyciaganie przed nawias
6 gru 17:00