Wyznacz równanie ogólne prostej k, do której należa punkty A i B A(-2;6) B(p{2};
Henioo: Wyznacz równanie ogólne prostej k, do której należa punkty A i B
A(−2;6) B(
√2;−3
√2)
Wiem jak zrobić prostsze przykłady, lecz tutaj chyba mam coś źle z minusami. Mógłby ktoś
rozwiązać?
6 gru 16:16
Jack: prosta
y= ax + b
podstawiasz najpierw punkt A
6 = −2a + b
b = 6 + 2a
teraz punkt B :
−3√2 = a√2 + b
b = −3√2−a√2
masz uklad rownan z dwiema niewiadomymi... :
b = 6 + 2a
b = −3√2−a√2
6 gru 16:25
Eta:
3x+y=0
6 gru 16:26
Jack: jak rozumiem Eta wszyskto w pamieci liczysz? takie banaly...
6 gru 16:27
Eta:
| | −3√2−6 | | −3(√2+2) | |
aAB= |
| = |
| = −3 |
| | √2+2 | | √2+2 | |
AB: y= −3(x−x
A)+y
A
AB:
3x+y=0
6 gru 16:27
Henioo: Eh widziałem, że coś źle mam z minusami

Dzieki!
6 gru 16:29
Jack: dobra, troche na okolo liczylem xd
6 gru 16:29
Eta:
6 gru 16:30
Henioo: A jeszcze przy okazji się spytam :
czy wynik
−y+2x−5=0 jest prawidłowy, czy Y musi mieć znak dodatni?
y−2x+5=0?
Jak coś to to jest inne zadanie
6 gru 16:32
Jerzy:
to jest ta sama prosta
6 gru 16:33
Eta:
Zwykle piszemy Ax+By+C=0
to ładniej wygląda : 2x−y−5=0
6 gru 16:34
Henioo: Bo mi wyszlo to pierwsze równanie i je tak zostawiłem. Natomiast w odpowiedzi jest ta druga
opcja i dlatego się pytam czy y musi mieć znak dodatni
6 gru 16:34
Henioo: Dziękuję i miłego dnia!
6 gru 16:35
Jerzy:
nie musi
6 gru 16:35
Eta:
6 gru 16:36
Jerzy:
Witaj
Eta 
(
J)
6 gru 16:37
Eta:
No wreszcie ....
pomalowany 
Witam
6 gru 16:42