matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ramię końcowe kąta zawiera punkt P(-4,-6)
Paweł:
Ramię końcowe kąta zawiera punkt P(−4,−6) Oblicz wartości wszystkich funkcji trygonometrycznych
6 gru 15:38
Janek191:
r
2
= x
2
+ y
2
= (−4)
2
+ ( −6)
2
= 16 + 36 = 52 = 4*13 r = 2
√
13
y
−6
3
3
√
13
sin α =
=
= −
= −
r
2
√
13
√
13
13
x
cos α =
= ...
r
y
tg α =
= ....
x
x
ctg α =
= U{1}{tg α = ...
y
6 gru 15:57