ciągi
cc: z ciągu liczb naturalnych 1,2,3,4 n wybrano kilka kolejnych końcowych liczb ktorych suma jest
rowna 63 znajdz te liczby wiedzac ze roznica kwadratow najwiekszej i najmniejszej z nich jest
rowna 108
Jakieś pomysły ?
6 gru 15:08
heniek:
a
2−b
2=108
(a−b)(a+b)=2
2*3
3 a+b>a−b
b<a≤32 bo suma jest równa 63
(a+b)k=126=2*7*9 a+b nie jest podzielne przez 7 zatem
k=7 →a+b=18
a−b=6
a=12, b=6
144−36=108
6+7+8+9+10+11+12=63
6 gru 15:44
Eta:
1,2,3,.....,
k ,.....,m,......n −−− tworzą ciąg arytmetyczny : a
1=1 , r= 1
m −− największa z wybranych , k −−− najmniejsza z wybranych , m,k ∊N+ i m>k
d−− ilość wybranych liczb d= m−k+1
z treści zadania :
| m+k | |
| [(m−k)+1]=63 ⇒ (*) (m+k)(m−k)+(m+k)=126 |
| 2 | |
oraz m
2−k
2=108 ⇒ (**) (m+k)(m−k)=108
| | 108 | |
to z (*) i (**) ⇒ 108+(m+k)=126 ⇒ m+k=18 to (**) m−k= |
| =6 |
| | 18 | |
zatem: m+k=18
m−k=6
+ −−−−−−−−−−
2m=24 ⇒
m=12 to
k=6
wybranymi liczbami są
6,7,8,9,10,11,12
6 gru 15:50