funkcje
tola: oblicz granicę funkcji lim (1−1/4x)x
6 gru 14:44
tola: lim dązy do nieskonczonności
6 gru 14:47
Jerzy:
| | a | |
skorzystaj ze wzoru: lim(1 + |
| )n = ea |
| | n | |
6 gru 14:52
tola: korzystam. prosiłbym o wytłumaczenie
6 gru 14:54
tola: 4x/4x*4x i co dalej ?
6 gru 14:54
azeta: domyślam się, że chodzi tutaj o granicę w nieskończoności.
zatem mamy coś takiego, pomijam znak "lim" dla usprawnienia zapisu
| | 1 | | 1 | |
(1− |
| )x=((1− |
| )−4x)−1/4 |
| | 4x | | 4x | |
| | −1 | | 1 | |
otrzymujemy e |
| = |
| |
| | 4 | | 4√e | |
6 gru 14:57