| 1 | ||
Obliczyć całkę ∫ | dx | |
| (cos2x)2 |
| 1 | ||
= | tg(2x) + C | |
| 2 |
... myślę,że to duży "skrót" dla autora postu
Zresztą po odpowiedzi można wpaść na sam sposób
rozwiązania.
| 1 | ||
podstawiasz: 2x = t 2dx = dt ⇒ dx + | dx | |
| 2 |
| 1 | ||
dx = | dt oczywiście ![]() | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
∫ | dx = | t = 2x , dt = 2dx , dx = | dt | = | ||
| cos2(2x) | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
= ∫ | * | dt = | ∫ | dt = | tg(t) + C = | tg(2x) + | ||||||
| cos2t | 2 | 2 | cos2t | 2 | 2 |