pierwiastek wielomianu
olaaa: Liczby r1 i r2 są pierwiastkami wielomianu W(x). Znajdź trzeci pierwiastek tego wielomianu,
jeśli:
W(x)= 2x
3+(a+b)x
2+(5b+2a)x−8 r1=4, r2=−2
wiem jak rozwiązać to zadanie, ale nie wychodzi mi dobry wynik

czy ktoś mógłby się zmierzyć
z tym zadaniem, byłabym bardzo wdzięczna, dzięki, pozdrawiam
6 gru 13:40
Jerzy:
W(4) = 0
W(−2) = 0
i masz układ dwóch rownań ( oblicz a i b)
potem podziel W(x) przez (x−4)(x+2)
6 gru 13:43
ICSP: ojj
x
1 * x
2 * x
3 =
+ 4
6 gru 13:43
olaaa: wzory? kurcze tym sposobem na lekcji wgl nie było

a jak podzielić W(x) przez (x−4)(x+2)? spróbowałam ale pod koniec wychodzi że 8x trzeba
podzielić na x
2 więc co z tym dalej?
6 gru 13:48
ICSP: Na rozszerzeniu są chyba wzory Viete'a dla wielomianu stopnia 3
6 gru 13:52
olaaa: naprawdę mi się nie wydaje, ale możliwe że mój bardziej humanistyczny mózg po prostu nie koduje
tego że takie rzeczy były
6 gru 13:57
ICSP: no to rób sposobem
Jerzego
6 gru 13:57
Eta:
Możesz tak:
k−− trzeci pierwiastek wielomianu
w(x)=2(x−4)(x+2)(x−k) = .... =2x
3+(−2k−4)x
2−16x+16k
6 gru 14:24
Kacper:
Na rozszerzeniu nie ma wzorów Viete'a dla wielomianów stopnia 3 niestety

(ale można uczyć

)
6 gru 14:57
Eta:
6 gru 15:07
ICSP: Ja 5 lat temu miałem wzory Viete'a (do stopnia III włącznie) na podstawie
6 gru 15:12
Metis: Pazdro podaje
6 gru 15:21