matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż rówanie
ania:
2x
1−x
Witam, proszę o pomoc w zadaniu: rozwiąż równianie:
=
x
2
−1
x
2
+2x + 1
6 gru 12:39
Jerzy:
1) zrób założenia 2) wymnóż na krzyż , a wcześniej: x
2
−1 = (x+1)(x−1) i x
2
+ 2x + 1 = (x+1)
2
6 gru 12:43