Równania i nierówności z niewiadomą pod pierwiastkiem kwadratowym
Stark: Witam! Chciałabym prosić o dokładne wyjaśnienie jak rozwiązywać zadania z równań i nierówności,
w których niewiadoma występuje pod pierwiastkiem kwadratowym. Wychodzą mi wręcz kosmiczne
wyniki, a nie wiem co źle robię.
Mam tu takie przykłady, jak np.
1)
√3x−2=2
√x+2−2
2)
√17+x+
√17−x=
x4
3)
√10+x<
13+x4
4)
√3x2+2x−1≥2x
Z góry bardzo dziękuję
6 gru 11:52
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to zobaczymy te kosmiczne liczby
6 gru 11:53
Stark: √3x−2=2√x+2−2
2=2√x2−√3x−2 |2
4=4(x+2)−4√(x+2)(3x−2) −3x−2
4=4x+8−4√3x2+4x−4−3x−2
4=x+6−4√3x2+4x−4
4√3x2+4x−4=(x+2) |2
16(3x2+4x−4)=x2+4x+4
48x2+64x−64=x2+4x+4
47x2+60x−68=0
lub inny przykład którego tu nie umieściłam − √x+3+√3x−2=7
√x+3+√3x−2=7 |2
x+3+2√(x+3)(3x−2+3x−2=49
4x+1+2√3x2+7x−6=49
4x+2√3x2+7x−6=48 |:2
2x+√3x2+7x−6=24
√3x2+7x−6=24−2x |2
3x7x−6=576−96x+4x2
−x2+103x−479=0
6 gru 12:02
sushi_gg6397228:
podstawa : dziedzina i dopiero wtedy mozna podnosic do potegi
6 gru 12:09
sushi_gg6397228:
1) podnosimy do potegi tak jak jest zapisane, a nie przenosimy pierwiastki na jedna strone
6 gru 12:09
Stark: oki, czyli w przykładzie p{3x−2{=2
√x+2−2 zapisuję taki układ:
x∊<
23;+
∞)
czyli Df=<
23;+
∞)
tak?
6 gru 12:21
sushi_gg6397228:
4=4(x+2)−4 √(x+2)(3x−2) −3x +2
drugi przykład
3x2+7x−6=576−96x+4x2
−x2+103x−582=0
6 gru 12:22
sushi_gg6397228:
aby podnieść do kwadratu obie strony muszą być dodatnie −−kolejne ograniczenia na "x"
potem podnosimy do kwadratu
6 gru 12:24
Stark: W przykładzie 1 nie rozumiem skąd "+2"

Podnoszę do kwadratu
√3x−2 więc nie powinno być na
minusie?..
W przykładzie 2 z '582' ładnie wychodzi,
√Δ=19, x1=97, x2=6. Poprawną odpowiedzią jest x=6.
Czy mogę zapisać 'sprawdzenie' i pokazać, że jeśli x=97 to L≠P czy jest sposób żeby to jakoś
obliczyć?
6 gru 12:39
sushi_gg6397228:
powinno być +3x−2 róznych znaków, a nie tych samych
6 gru 12:43
sushi_gg6397228:
zawsze trzeba zrobić sprawdzenie tego co wyjdzie z pierwsza linijka, aby wykluczyć błedne
rozwiązania
6 gru 12:45
sushi_gg6397228:
1.
..
4 √3x2+4x−4=(7x+2)
6 gru 12:48
Stark: Okej, chyba już rozumiem.
A przy rozwiązywaniu nierówności stosuję te same metody? Podaję dziedzinę, następnie rozwiązuję
podnosząc do potęg itd?
6 gru 13:04
sushi_gg6397228:
zalezy od przykładu, na pewno trzeba uważać na
−5 <2 | ()2
25 <4 bo jest ZONK i tego nie widać na literkach
6 gru 16:44
Stark: Okey, rozumiem. Bardzo dziękuję za pomoc
6 gru 22:50