Podaj określenie logarytmu i rozwiąż równania.
Mateuszz:
a . log4[log3(log2 x)]=0
b . log(x−2)9=2
c . log2[log2(x+1)]=1
6 gru 11:50
Jerzy:
skorzystaj z definicji logarytmu
6 gru 11:55
Mateuszz: nie rozumiem tego w ogóle , pomozesz?
6 gru 11:56
Jerzy:
założenia
a) ⇔ log3(log2x) = 1 ⇔ log2x = 3 ⇔ x = 23 = 8
pozostałe analogicznie
6 gru 11:59
Jerzy:
b) założenia: x − 2 > 0 i x − 2 ≠ 1
⇔ (x−2)2 = 9 ... i rozwiązuj
6 gru 12:01
Jerzy:
c) x + 1 > 0
⇔ log2(x+1) = 2 ⇔ (x+1) = 22 ... i licz
6 gru 12:02
Mateuszz: b x=5 tak?
c x=3 ?
6 gru 12:06
Mateuszz: ?
6 gru 12:14
Jerzy:
tak
6 gru 12:14