Okrąg w układzie współrzędnych
załamana: Dla Jakich wartości parametru m podane równanie opisuje okrąg?
a) x2+y2−4+m2= 0 odp. m należy (−2,2)
b) x2+y2−2x+4y+m=0 odp m Należy (− nieskończoność, 5)
Proszę o w miarę dokładne rozwiązanie i przetłumaczenie jak do tego dojść.
6 gru 11:36
sushi_gg6397228:
wzór na równanie okregu .....
6 gru 11:41
Janek191:
Np. a)
( x − 0)2 + ( y − 0)2 = 4 − m2 = r2, więc ....
b)
( x − 1)2 − 1 + ( y + 2)2 − 4 + m = 0
( x −1)2 + ( y + 2)2 = 5 − m , więc .....
6 gru 13:32