pochodna
XXX: | | arctg(lnx) | |
Oblicz pochodną : |
| |
| | 1+x3sinx | |
6 gru 11:29
sushi_gg6397228:
pochodna licznika: ......
pochodnia mianownika: .....
6 gru 11:30
azeta: wzór na pochodną ilorazu:
| (arctg(lnx))'*(1+x3sinx)−(1+x3sinx)'*(arctg(lnx) | |
| |
| (1+x3sinx)2 | |
6 gru 11:33
XXX: (arctg(lnx))' a tutaj użyć wzór na pochodną iloczynu?
6 gru 11:37
sushi_gg6397228:
przeciez nie ma mnozenia tylko funkcja złożona
6 gru 11:38
azeta: na pochodną funkcji złożonej
6 gru 11:39
XXX: a moglibyście pomóc obliczyć tą złożoną?
6 gru 11:45
azeta: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
[arctg(lnx)]'= |
| *(lnx)'= |
| * |
| = |
| |
| | 1+ln2x | | 1+ln2x | | x | | x+xln2x | |
6 gru 11:48
sushi_gg6397228:
f (g(x)) ' = f ' (x) * g ' (x)
pochodna: arcus tangens (argument) = ......
6 gru 11:48
XXX: Dziękuje bardzo
6 gru 11:51