.
asdf: Hej, trzymajcie!

Na rozgrzewkę:
Oblicz dziedzinę:
√(−2)x
6 gru 10:36
Janek191:
∅ ?
6 gru 10:43
Janek191:
x = 2 n , n ∊ ℕ ?
6 gru 10:44
52: Wgl to pierwszy raz widzę żeby liczba ujemna było podniesiona do x, także stawiam że dziedzina
to zbiór pusty
6 gru 11:30
azeta: x=2
√(−2)2=√4=2
6 gru 11:34
ZKS:
Zgodnie z funkcją wykładniczą y = ax dla 0 < a ≠ 1, ta funkcja nie istnieje.
Jeszcze można się przyczepić do sformułowania " Oblicz dziedzinę ", dziedzinę się wyznacza,
a nie oblicza.
6 gru 11:58
Lorak: Można by spróbować opisać tak funkcję: f : ℕ → ℛ, f(n) = √(−2)n. Wtedy dziedzina
jak u Janka191.
6 gru 12:27
asdf: 52 i
Janek191 o godz. 10:43 podał dobrą odpowiedź
@ZKS
Tak, czepiasz się

Na głupiego: "jak coś wyznaczasz − też liczysz"
6 gru 12:32
Lorak: asdf, dlaczego moja odpowiedź nie jest dobra?
6 gru 12:35
asdf: Lorak, a gdzie napisałem, że jest zła?

Miałem długo stronę otwartą (więcej niż 5 min)
i nie zauważyłem Twojego postu. Z Twoją odpowiedzią też się zgadzam.
6 gru 13:55