Podaj twierdzenie dotyczace dzialan na potegach. Oblicz.
Mateuszz:
a . [( 11/3)−1 * 2−2]−3 to 1/3 to ułamek 1 i 1/3 .
b . 3√27 * 9−1,5 * ( 1/3)0,75 * (1/81)−2
6 gru 10:32
Janek191:
| | 1 | | 4 | | 1 | |
a) [ (1 |
| )−1 * 2−2]−3 = [ ( |
| )−1* |
| ]−3 = |
| | 3 | | 3 | | 22 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | | 16 | |
= [( |
| )* |
| ]−3= ( |
| )−3 = ( |
| )3 = |
| | 4 | | 4 | | 16 | | 3 | |
6 gru 10:39
6 gru 10:40
Mateuszz: A drugi punkt ?
mam jeszcze 2 zadania o logarytmach których w ogole nie rozumiem.
6 gru 10:59
Janek191:
Tam jest 3
√27 , czy raczej
3√27 ?
6 gru 11:06
Mateuszz: tam jest to pierwsze . 3 pierwiastkow z 27
6 gru 11:13
Mateuszz: da rade ktos drugi punkt?
8 gru 16:55
Mateuszz: ?
8 gru 17:10
Jolanta: Mateusz masz wzory ? korzystaj z nich √27 =271/2 a 27=33 czyli ( 33)1/2=3{3/2
8 gru 17:24
Mateuszz: Jola , toc żeś pomogła xD
8 gru 17:27
Jolanta: Pomagam bo Ci tłumaczę co masz robić > patrz o godz 10 ;40 wzory sa do dalszej częsci Wiesz co
zrobić jak jest w potędze liczba ujemna ?
8 gru 17:45