Rozwiąż równania
Mateuszz:
a . 8x * 42x−3 = 162x−5
b . 6x+1 + 61−x = 37
c . 3−4x = 9−2x3 − ten ostatni x jest do potegi 3 ale nie wiem jak zrobic potege w
potedze.
d . 42x+1 = 65 * 4 x−1 − 1
6 gru 10:07
sushi_gg6397228:
a jakiś własny wkład ?
6 gru 10:13
Janek191:
a) 23x* 24x −6 = 28 x − 20
27 x − 6 = 28 x − 20
7 x − 6 = 8 x − 20
20 − 6 = 8 x − 7x
x = 14
=====
6 gru 10:13
Mateuszz: ja przeanalizuje sobie krok po kroku to co mi pomożecie , obiecuj

nie chce tylko tego
przepisac
6 gru 10:14
Janek191:
b) x = − 1 lub x = 2
6 gru 10:16
Mateuszz: janek, ale dasz rade wszystko opisac jak robiles ten b?
6 gru 10:17
Janek191:
b)
Miało być : x = − 1 lub x = 1
======================
6 gru 10:26
Mateuszz: jeszcze tylko c i d jak mozesz,
6 gru 10:27
Janek191:
6*(6
x)
2 − 37*6
x + 6 = 0 ; 6
x > 0
Δ = 1 369 − 144 = 1225
√Δ = 35
więc
| | 37 − 35 | | 1 | | 37 + 35 | |
6x = |
| = |
| lub 6x = |
| = 6 |
| | 12 | | 6 | | 12 | |
więc
x = − 1 lub x = 1
================
6 gru 10:29
Janek191:
c) 9 = 3
2 więc 9
−2 x3 = (3
2)
− 2 x3 = 3
− 4 x3
Porównaj wykładniki
6 gru 10:30
Janek191:
d ) wzoruj się na a)
4 = 22
6 gru 10:32
Janek191:
?
6 gru 10:45
Mateuszz: przykro mi., nie dam rady
6 gru 10:47
Mateuszz: d to moze jest? (22)2x+1=65*(22)x−1−1
6 gru 10:54
Janek191:
c) 3− 4x = 3 − 4 x3
−4 x = − 4 x3
4 x3 − 4 x = 0
4 x*( x2 − 1) = 0
4x*(x −1)*( x + 1) = 0
x = 0 lub x = 1 lub x = − 1
========================
6 gru 10:54
Janek191:
Tak i teraz wzór : (an)m = an*m
6 gru 10:56
Mateuszz: 24x+2=65*22x−2−1
dobrze?
6 gru 10:58
Janek191:
Tak

Teraz 2
4 x + 2 = 2
4 x*2
2 = 4*2
4x = 4*(2
4)
x = 4*(2
x)
4
Rozpisz podobnie 2
2 x − 2
6 gru 11:03
Janek191:
Lepiej będzie
4*(2x)4 = 4*(4x)2
6 gru 11:05
Mateuszz: 116x
to tyle? chyba nie. xD
6 gru 11:10
Mateuszz: nie no nie wiem, nie bede pisal glupot i sie osmieszal,
6 gru 11:12
Janek191:
d) Krótko

4
2 x + 1 = 65*4
x −1 − 1
| | 65 | |
4*(4x)2 − |
| *4x + 1 = 0 / * 4 |
| | 4 | |
16*(4
x)
2 − 65*4
x + 4 = 0 ; 4
x > 0
Δ = (−65)
2 − 4*16*4 = 4 225 − 256 = 3 969
√Δ = 63
więc
| | 65 − 63 | | 2 | | 1 | | 65+63 | |
4x = |
| = |
| = |
| lub 4x = |
| = 4 |
| | 32 | | 32 | | 16 | | 32 | |
czyli
4
x = 4
−2 lub 4
x = 4
1
x = − 2 lub x = 1
================
6 gru 11:23