Sporządź wykres funkcji
Piot123: a) f(x) = |(x−1)2+2 |
b) f(x) = (|x|−1)2 +2
c) f(x) = |−x2+1|2
6 gru 10:04
sushi_gg6397228:
Czy umiesz narysować y=x2 ?
6 gru 10:15
Piot123: No y=x
2 narysuje, ale co dalej
6 gru 10:17
sushi_gg6397228:
y1= (x−1)2 +2 to jest przesuniecie o wektor ... wykresu y= x2
6 gru 10:19
Piot123: No dobra zrobiłem, chyba wiem już o co chodzi. Dzięki!
6 gru 10:23
sushi_gg6397228:

b) masz |x|
2 wiec robisz odbicie symetryczne prawej strony wykresu −−> kolor niebieski
wykres gotowej funkcji
c) mozesz zrobić |−x
2+1|= |x
2−1| a to umiesz narysować −−> y=x
2−1
6 gru 10:31
Piot123: No dobra, zrobiłem. Dzięki za pomoc!
6 gru 10:39
sushi_gg6397228:
na zdrowie
6 gru 10:40