obliczy mi ktoś pochodną funckji?
michalina221: hej. obliczy mi ktoś pochodną tych funkcji oraz napisze, nie tylko wynik ale też jak do tego
doszedł? z góry dzięki za pomoc

f(x)=(sinx)
x
g(x)=
3√2x2−7x+1+lg
3 (2x)−e
x3
6 gru 01:21
Benny: W pierwszym spróbuj skorzystać z elnx=x
6 gru 01:32
Janek191:
g(x) = ( 2 x
2 − 7 x + 1)
13 + log
3 (2 x) − e
x2 ; x > 0
| | 1 | | 1 | |
g '(x) = |
| *( 2 x2 − 7 x + 1)−23*( 4 x − 7) + |
| *2 − ex2 *2x = |
| | 3 | | 2 x*ln 3 | |
6 gru 10:00
michalina221: janek191 dlaczego jest tam założenie że x>0
6 gru 15:27
michalina221: czy ktoś kto zna się dobrze na pochodnych mógłby odpisać czy dobrze obliczyłam
| | 1 | |
f'(x)=ex*ln(sinx)*(x'*ln(sinx)+x*(ln(sinx))'=ex*ln(sinx)*(ln(sinx)+x* |
| *cosx |
| | sinx | |
6 gru 15:59
Jerzy:
dobrze ... = (sinx)x*[ln(sinx) + x*ctgx]
6 gru 16:01
Jerzy:
dla g) x > 0 , bo liczba logarytmowana musi być dodatnia
6 gru 16:05
michalina221: czyli ex*ln(sinx) = (sinx)x? a to nie jest tak że pochodna tego się tyle równa?
6 gru 16:07