tożsamości trygonometryczne
lepus: Wykaż, że równość jest tożsamością trygonometryczną:
| | sin2 2x− 4 sin x | |
a) |
| =tg4 x |
| | sin2 2x +4 sin x − 4 | |
| | tg x | |
b) |
| =cos 2x |
| | tg 2x−tg x | |
Eta:
a) Przy takich danych lewej strony ............ nie jest tożsamością
Myślę,że miała być taka równość do sprawdzenia:
| sin2(2x) −4 sin2(x) | |
| = tg4x |
| sin2(2x) +4sin2(x)−4 | |
Licznik lewej strony :
sin
2(2x)=(2sinx*cosx)
2 = 4sin
2x*cos
2x= 4sin
2x(1−sin
2x)
4sin
2x(1−sin
2x)−4sin
2x = 4sin
2x(−sin
2x= −4sin
4x
mianownik lewej strony podobnie
4(1−cos
2x)*cos
2x+4(1−cos
2x)−4= 4(cos
2x−cos
4x−cos
2x) = −4cos
4x
| | −4sin4x | |
L= |
| = tg4x =P |
| | −4cos4x | |
i zapisz odpowiednie założenia ....................