Eta? : D
Jack: cos 4x =
sin 4 x =
Pokaż po kolei jak to zrobić : D
wiem, że sin 2x = 2sinxcosx
cos 2x = cos2x−sin2x
5 gru 23:35
5-latek: sin(4x)= sin(2x+2x) i wzor
5 gru 23:39
Janek191:
Lub
sin 4 x = sin 2*2x = 2 sin 2x*cos 2 x = 2*2 sinx*cos x*( cos2 x − sin2x) = ...
5 gru 23:41
5-latek: Tez sobie zapamiętam
5 gru 23:42
Jack: sin 4 x = sin 2*2x =2 sin 2x*cos 2 x skad to wiemy
5 gru 23:45
ICSP: | | (cosx + isinx)4 + (cosx − isinx)4 | |
cos(4x) = T4(cosx) = |
| = 8cos4x −8cos2x + 1 |
| | 2 | |
5 gru 23:59
Jack: T ? i ?
nie mialem jeszcze zespolonych ani T? transformacji? ; o
6 gru 00:02
ICSP: ale widać, ze o nich słyszałeś, więc chyba poradzisz sobie z policzeniem tych potęg ?
6 gru 00:03
Eta:
sin(8x)=2sin(4x)cos(4x)
sin(6x) = 2sin(3x)cos(3x)
| | x | | x | |
sinx= 2sin( |
| )*cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
itp
6 gru 00:05
Eta:
cos(4x)= 2cos2(2x)−1 = 2(2cos2x−1)2−1 = ...... = 8cos4x−8cos2x+1
6 gru 00:06
Jack: Heh...w liceum nie ucza takich rzeczy
6 gru 00:13
Jack: Btw...
Dzieki wielkie
6 gru 00:17
Benny: Gdyby nie było tego liceum, to ładnie, by poszło z zespolonych
6 gru 00:19