Równanie ogólne
add: Prosta o równaniu x−2y+2=0 przecina okrąg O: x
2+y
2−6x−16 w punktach A i B.
Wyznacz równanie symetralnej m cięciwy AB.
Obliczyłam współrzędne punktów A i B. A(6,4), B(−2,0), ale nie wiem co dalej
5 gru 23:05
Janek191:
pr AB
S − środek AB
k − prosta prostopadła do pr AB przechodząca przez S
5 gru 23:07
cos tam:
1 pytanie : wiesz co to cieciwa ?
2 pytanie : wiesz co to symetralna ?
Jesli odp na oba tak to nie wiem w czym problem
5 gru 23:09
Jack:

x−2y+2=0
2y = x+2
5 gru 23:10
add: Wiem co to cięciwa, wiem co to symetralna, ale mam problemy z geometrią analityczną, niezbyt
wiem jak się zabierać za te zadania...
Współrzędne środka prostej AB to (2,2), co teraz? :c
5 gru 23:13
Janek191:
Patrz: 23.07
5 gru 23:15
Jack: prosta prostopadła do prostej k
skoro prosta k
prostopadła :
y = −2x + b
skoro wiesz ma przechodzić przez punkt AB
2 = −4 + b
b = 6
wiec rownanie
y = −2x + 6
5 gru 23:17
Janek191:
Prosta AB jest dana:
Napisz równanie prostej prostopadłej do pr. AB, która przechodzi przez S
5 gru 23:19
add: pierwsza prosta: x−2y+2=0
I jak wyznaczyć do niej prostą prostopadłą w postaci ogólnej? To pewnie banalne, ale nie
potrafię
5 gru 23:20
add: Jack 23:17, z kierunkowje umiem, ale jak to zrobić z postaci ogólnej?
5 gru 23:21
Jack: w jakim sensie...masz podane :
x−2y + 2 = 0
prosta zapisujemy za pomoca y=ax+b
no to przeksztalcasz i masz
2y = x+2
czyli y =...
5 gru 23:23
Jack: prosta równloległa ma zawsze ten sam wspolczynnik "a" czyli to co stoi przy iksie.
prosta prostopadła to jest obrócenie i dodanie znaku minus
czyli jak masz np. y = −2x + 5
wspolczynnik a = −2
teraz prostopadla do niej to jest odwrocenie (czyli dodanie 1 przez ta liczbe, wiec) :
| 1 | | 1 | |
| = i teraz dodanie znaku minus = |
| |
| −2 | | 2 | |
5 gru 23:25
add: Hmm...nie wiem jak to wytłumaczyć

Na lekcji wszyscy się posługują postacią ogólną i z niej wszystko wyliczają, ja muszę sobie
zawsze sprowadzić do kierunkowej, bo to dla mnie prostsze, ale chciałabym z tej ogólnej, ale
nie wiem jak
5 gru 23:25
Jack: z ogolnej? hmm, ciekawe, ja tez bym musial do kierunkowej ; d
5 gru 23:26
Janek191:
A1 x + B1 y + C1 = 0
A2 x + B2 y + C2 = 0
Proste są prostopadle, gdy
A1*A2 + B1*B2 = 0
5 gru 23:28
5-latek: Ax+By+C=0
Rownanie prostej prostopadlej do tej prostej
Bx−Ay+D=0
Wstaw wspolrzedne punktu S i wylicz D
5 gru 23:28
add: Jack, czemu podstawiasz współrzędne punktów A i B, do drugiej prostej, skoro ona jest
prostopadła do prostej AB?
5 gru 23:30
Jack: Prostopadła, ale symetralna, czyli przechodzaca przez srodek tamtej prostej...czy nie? nie wiem
polecenia nie czytalem, ale prosta prostopadla przechodzaca przez srodek...a gdzies pisales ze
srodek ma takie wspolrzedne... ; d
5 gru 23:33
Janek191:

x − 2y + 2 = 0
a x + by + c = 0
1*a − 2 b = 0
a − 2 b = 0
a = 2 b
więc
2 x + y + c = 0 S = ( 2; 2)
2*2 + 2 + c = 0
c = − 6
Odp. 2 x + y − 6 = 0
==================
5 gru 23:35
5-latek: Czesc
Janek191 
Chciala z postaci ogolnej
5 gru 23:38
Janek191:
To ma
5 gru 23:39
Jack: Janek, zawsze mnie interesuje jak tu coś narysować, w sensie takie duże kratki itd...
5 gru 23:40
5-latek: Kliknij i rozjezdzaj sobie myszka
5 gru 23:41
cos tam:

obok linii "S" masz
5 gru 23:42
Jack:
5 gru 23:43
Jack: Ale magia
5 gru 23:43
cos tam:
5 gru 23:44
Janek191:
Jak chcesz wpisać literki , to wciśnij T
5 gru 23:45
Jack:
5 gru 23:48
Janek191:
∊⊂∞αβπΔ≥∫←∑⇔≠≈ΩδΦ∅⋀ℕℛ⊥∡∩⋀⊂∍
5 gru 23:51
prosta:
Prostopadłość dla prostych w postaci ogólnej po uproszczeniu:
k: Ax+ By+C=0 i k ⊥ p
p: Bx −Ay+C1=0
na przykład : k: x−2y+2=0 i S=(3,0)
prosta prostopadła: −2x−y+C1=0
−2*3−0+C1=0
C1=6
p: −2x−y+6=0
2x+y−6=0
6 gru 07:02