matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstrema
XXX:
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji f(x)=x
4
e
2
x
5 gru 21:59
Janek191:
f '(x) = 4 x
3
*e
2x
+ x
4
*2 e
2x
= ( 4 x
3
+ 2 x
4
)*e
2x
= 0 ⇔ x = − 2 lub x = 0
5 gru 22:05