odległość
dispi: obliczyć odległość prostych równoległych
l1 :
x + y + z − 3 = 0,
x − 2y − z − 1 = 0
l2 :
x + y + z − 3 = 0,
x − 2y − z + 4 = 0;
5 gru 20:43
Godzio: Bierzesz DOWOLNY punkt należąc do prostej l1, prowadzisz przez niego prostą prostopadłą do
l1, znajdujesz punkt przecięcia z l2, liczysz odległość tych punktów od siebie.
5 gru 20:45
J:
najpierw wyznacz równania prostych to są krawędzie przecięcia podanych płaszczyzn
5 gru 20:48
dispi: czyli biore np punkt (0;0;3)
i nie wiem co dalej
5 gru 21:01
dispi: jak wyznaczam równania prostych to jak to mam zrobić?
5 gru 21:02
Godzio: Dodam równania i mam:
2x + y − 4 = 0
y = − 2x + 4
wstawiam do pierwszego równania:
x − 2x + 4 + z − 3 = 0 ⇒ z = x − 1
x = t
y = −2t + 4
z = t − 1
Wektor kierunkowy: (1,−2,1)
Wektor prostopadły: .... = wektor kierunkowy prostej prostopadłej
5 gru 21:22
Mila:
To nic nie było na ćwiczeniach?
1)
L
1: x + y + z − 3 = 0,
x − 2y − z − 1 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−Przyjmuję z jako parametr , z=t, t∊R
x+y=3−t
x−2y=t+1
−−−−−−−−−0dejmuję stronami
3y=2−2t
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z=t
| | 1 | | 2 | |
=====Wektor kierunkowy prostej L1; k1:=[− |
| ,− |
| ,1] |
| | 3 | | 3 | |
2)z=s, s∊R
L
2; x + y + z − 3 = 0
x − 2y − z + 4 = 0;
x+y=3−s
x−2y=s−4
−−−−−−−−−
3y=−2s+7
−−−−−−−−−−−−−−−−−
z=s
| | 1 | | 2 | |
============Wektor kierunkowy prostej L2; k2→=[− |
| ,− |
| ,1] |
| | 3 | | 3 | |
k
1→||k
2→
Teraz licz odległość prostych równoległych w przestrzeni.
5 gru 21:40
Mila:
Lepiej było przyjąć jako parametr: x=t, co widać u Godzia.
Albo liczyć iloczyny wektorowe:
[1,1,1]x[1,−2,−1]=[1,2,−3] wtedy trzeba znaleźć punkt należący do prostej L1.
Ktoś z nas ma pomyłkę, dipsi znajdzie.
5 gru 21:49
dipsi: Godził ma blad, powinno być y=2x−4. Ale i tak dziekuje.
Mila a to z 21.49 to z jak to dalej zrobić
Dla l1 [1,2,−3] a dla l2 taki sam wektor
Punkt należący do l1(1,−2,−4) i co dalej?
6 gru 13:34
dipsi: | | |d1−d2| | |
Wzór na odległość to |
| ale nie mamy równania ogólnego tylko |
| | √A2+B²+C² | |
parametryczne to jest jakiś inny wzór?
6 gru 13:45
dipsi: Juz mam
6 gru 14:15
Mila:
I jak jest odległość?
6 gru 18:28