analityczna
xxxy: Dane są punkty A(−14,−1) B(3,16) C(11,4). Wyznacz wspolrzedne takiego punktu D aby czworokat
ABCD był trapezem rownoramiennym o podstawie AB.
5 gru 20:40
xxxy: Pomoże ktoś?
6 gru 15:43
Eta:
D(−2,−9)
6 gru 16:11
xxxy: A jak do tego dojść?
6 gru 21:49
5-latek: czy trapez równoramienny ma os symetrii ?
Co to oznacza ? Jak dzieli podstawy trapezu ?
Jak ona przechodzi ? Zrob rysunek
6 gru 21:54
Eta:

Jak napisał
5−latek witam

Prosta k jest osią symetrii trapezu równoramiennego ....
| | 16+1 | |
k ⊥ AB aAB= |
| = 1 to ak= −1 |
| | 3+14 | |
k: y= −1(x−x
A)+y
A ⇒ k: y=−x+2
prosta DC ∥ AB i C∊DC
DC: y= 1(x−x
C)+y
C ⇒ DC: y= x−7
k ∩ DC= {S
1}
rozwiąż układ równań: y= −x+2 i y= x−7
zatem x
D= 2x
S1−x
C =..... i y
D= 2y
S1 −y
C =.....
Odp:
D(−2,−9)
6 gru 22:16
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
pozdrawiam
6 gru 22:17
xxxy: Dziękuję bardzo!
6 gru 23:04
Eta:
6 gru 23:05